<- Makaron cortinaLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMakaron domowy ->

PDF Drukuj

Makaron domowej roboty

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2047 razy.


40 dkg mąki
2-3 jaja
6-8 łyżek wody
4 dkg masła do polania
sól

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól, wodę, zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części. Wywałkować bardzo cienko, zostawić do wyschnięcia.
Następnie przekrajać na połowę, posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy i ostrym nożem krajać drobne kluseczki. Rozrzucić na stolnicy.
Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać, przykryć, ugotować. Odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem.
Można posypać tartym serem tylżyckim.
SMACZNEGO :-D
From: "Tomasz Cichacki" <hermes@kki.net.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności