<- Ciasto ze szpinakiemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaClafoutis ->

PDF Drukuj

Ciasto ziemniaczane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3231 razy.


SKŁADNIKI
* 75 dkg ziemniaków
* 8 dkg masła
* 30 dkg mąki pszennej
* 3 dkg drożdży
* 125 ml mleka
* szczypta soli
* 100 ml maślanki
* 200 ml kwaśnej śmietany
* 4 jajka
* tłuszcz i bułka tarta do formy

* Ziemniaki obrać, umyć i gotować przez 10 minut. Odcedzić i zemleć.
* Z mąki, masła, mleka, drożdży oraz soli zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny, aby wyrosło.
* Trzepaczką ubić żółtka, śmietanę i maślankę.
* Masę wymieszać z ciastem, a następnie z ostudzonymi ziemniakami. Połączyć z ubitym na sztywnoi białkiem.
* Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
* Piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności