<- Ciasto ziemniaczaneLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCwibak ->

PDF Drukuj

Clafoutis

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5126 razy.



Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
500 g czarnych czeresni,
50 g cukru,
maslo do nasmarowania formy,
cukier do posypania.
Ciasto:
125 g maki,
50 g cukru pudru,
300 ml mleka,
3 jaja,
sol.

1. Owoce umyc, osuszyc, posypac 50 g cukru i odstawic na 30 min.
2. Jaja ubic na jednolita mase. Do miseczki przesiac make, sol i cukier puder.
Dodac ubite jaja, wymieszac, po czym, ciagle mieszajac, stopniowo dolewac
mleko.
3. Owoce ulozyc w natluszczonej formie i zalac przygotowanym ciastem. Piec
35-40 min w nagrzanym do temp. 180żC piekarniku.
4. Podawac na goraco lub zimne posypane cukrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności