Włoszczyznę i cebule obrać, umyć. Zagotować 2 l wody, włożyć włoszczyznę i cebulę, dodać ocet winny i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, odstawić do ostygnięcia.
Pomarańcze obrać, pozbawić włókien, podzielić na cząstki. Filety opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do zimnego wywaru. Powoli zagotować, zgasić ogień, pozostawić na 10 minut. Szklankę wywaru przelać do miseczki. Dodawać, cały czas ubijając, sok pomarańczowy i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.
Por umyć, pociąć na cienkie paseczki, zalać w rondelku lekko posolonym wrzątkiem. Gotować przez około 2 minuty. Odcedzić na sicie.
Filety przełożyć na talerze, polać sosem pomarańczowym. Obłożyć cząstkami pomarańczy, udekorować paskami obgotowanego pora. Podawać z sezonowymi jarzynami i zielonym makaronem.
Żródło: Telegazeta TVP2