<- Morszczuk po baskijskuLista potraw z grupy: RybyMus karpiowy z szarym sosem ->

PDF Drukuj

Morszczuk z tropiku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1988 razy.


SKŁADNIKI
* 4 filety z morszczuka
* 2 pomarańcze
* sok z połowy pomarańczy
* 3 łyżki śmietany
* zielona część pora

WYWAR
* 1/2 szklanki octu winnego
* 2 cebule
* szalotka
* goździk
* włoszczyzna
* sól, pieprz

Włoszczyznę i cebule obrać, umyć. Zagotować 2 l wody, włożyć włoszczyznę i cebulę, dodać ocet winny i przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie, wywar przecedzić, odstawić do ostygnięcia.
Pomarańcze obrać, pozbawić włókien, podzielić na cząstki. Filety opłukać, pokroić na małe kawałki, włożyć do zimnego wywaru. Powoli zagotować, zgasić ogień, pozostawić na 10 minut. Szklankę wywaru przelać do miseczki. Dodawać, cały czas ubijając, sok pomarańczowy i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.
Por umyć, pociąć na cienkie paseczki, zalać w rondelku lekko posolonym wrzątkiem. Gotować przez około 2 minuty. Odcedzić na sicie.
Filety przełożyć na talerze, polać sosem pomarańczowym. Obłożyć cząstkami pomarańczy, udekorować paskami obgotowanego pora. Podawać z sezonowymi jarzynami i zielonym makaronem.
Żródło: Telegazeta TVP2

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności