<- Babeczki z CynamonemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM ->

PDF Drukuj

Babeczki z gruszkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3420 razy.

MĄKA:1 szkl.
CUKIER:1 szkl.
JAJKA:1 szt.
MASŁO:1 i 1/6 kostki
CYTRYNA:1/2 szt. (sok)
GRUSZKI:3-4 szt.
RODZYNKI:garść
MASŁO:do smarowania
PROSZEK DO PIECZENIA:
BUDYŃ:1 op. (śmietankowy)
MLEKO:2 szklanki

Czas przygotowania : 30 min.
Czas gotowania : 30 min.
Przepis na 10 osób

Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu i wystudzić. Dodać pół kostki miękkiego masła i utrzeć na gładką masę mikserem. Namoczyć rodzynki.
Gruszki obrać i pokrajać w ósemki. Ugotować syrop z 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, wrzucić gruszki. Po 1 min gotowania wyjąć i ostudzić. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem, dodać jajko i sok z cytryny.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Wysmarowane masłem foremki wypełnić cienką warstwą ciasta.
Piec 30 min. w temp. 220 stopni. Gdy babeczki wystygną, napełnić je kremem budyniowym i udekorować gruszkami i rodzynkami.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności