150 gr. margaryny
500 ml. mleka
60 gr drożdży
pół łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
800 gr. mąki
1 jajko
1 torebka cynamonu
masło prawdziwe
Rozkruszyć drożdże w misce, dodać do nich sól i cukier. Roztopić tłuszcz , dodać mleko do tłuszczu i ogrzać do 37C, następnie wlać to do miski i mieszć mikserem powoli dodawając mąkę.Trzeba dobrze wyrobić aby ciasto było jednolite i nie za rzadkie. Przykryć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Jak już ciasto urośnie, podzielić je na dwie połowy i rozwałkować na placek. Posmarować wierzch masłem - cieńko (musi być ciepłe i łatwe w smarowaniu) oraz posypać cynamonem całość, zawinąć ciasto jak naleśnika, i kroić na na plasterki grubości ok 2 cm. wkładać do foremek na babeczki. Posmarować ubitym jajkiem dla koloru.
Piekarnik ogrzać do 250 C UWAGA babeczki piecze się 10 min.!!! Trzeba uważać bo bardzo szybko rosną. Z tego przepisu wychodzi ok 40-50 babeczek. SMACZNEGO ;-)