<- Budyń dietetyczny z twarożku z truskawkamiLista potraw z grupy: DeserBudyń kakaowy ->

PDF Drukuj

Budyń grysikowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2420 razy.

MLEKO:1 szkl.
GRYSIK:1.5 łyż.
JAJKA:1 szt.
CUKIER:2 łyżki
SOK:owocowy

Czas gotowania : 20 min
Przepis na 2 osób

Zagotowujemy szklankę mleka i ciagle mieszając wsypujemy do gotującego się mleka 1.5 łyżki grysiku. Gotujemy 15 min. na małym ogniu, na płytce azbestowej.
Ucieramy jedno żółtko z 2 łyżkami cukru. Łączymy z ugotowanym, ciepłym grysikiem. Gdy przestygnie, mieszamy, delikatnie z ubita na sztywna piane białkiem. Można napełniać przepłukane zimną wodą filiżanki lub miseczki, i po przestudzeniu w lodówce delikatnie wytrząsnąć je na talerzyk, formując małą babeczkę. Polewamy sokiem wiśniowym lub malinowym.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności