<- Gulasz barani z fasoląLista potraw z grupy: Mięso (różne)Gulasz na ostro ->

PDF Drukuj

Gulasz Lubosza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2005-03-18 23:52:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3718 razy.

MIĘSO:1 kg (gulaszowe)
POMIDORY:1 kg
PAPRYKA:0.5 kg (zielona)
PAPRYKA:1 paczka (słodka)
CEBULA:0.5 kg
PRZYPRAWY:
OLEJ:

Czas przygotowania : 15 min
Czas gotowania : 1 godz
Przepis na 8 osób

RobiÅ‚ go mój przyjaciel z Pragi, Lubosz (Lubo¹) na wszystkie imprezy w pracy. RobiÅ‚ to w jednym wysokim garnku, w którym kolejno obsmażaÅ‚, a potem dusiÅ‚ skÅ‚adniki.
Mięso (może być przerośnięte) kroimy w kostkę. Na bardzo rozgrzanym oleju obsmażamy mięso, a po jego wyjęciu, pokrojoną cebulę.
Dodajemy ponownie mięso, a następnie pokrojone pomidory i pokrojoną świeżą paprykę. Wsypujemy co najmniej pół torebki papryki słodkiej, sporo solimy i pieprzymy do smaku. Można nieco oprószyć mąką, dodać nieco ostrej papryki. Dusimy jeszcze co najmniej 0.5 godziny.

UWAGA :
miÄ™so można nieco przypalić, cebuli nie wolno. Dlatego wÅ‚aÅ›nie Lubo¹ twierdziÅ‚, że żadna kobieta dobrego gulaszu nie zrobi, bo siÄ™ boi przypalić!!!
Dusić można z powodzeniem w szybkowarze, szczególnie gdy mięso jest nieco twardsze. Można dodać przecieru pomidorowego.

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
Bardzo smaczny,zrobilem go na ostro. Palce lizac.
Nadesłał(a): Piotr <dobosz@telus.net> 2006-01-28 00:01:51


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności