<- Sałatka szegedyńskaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka szopska 2 ->

PDF Drukuj

Sałatka szopska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2005-03-19 09:30:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5443 razy.

PAPRYKA:4 szt (słodka)
SER FETA:25 dkg
OGÓRKI:1
CEBULA:1
POMIDORY:3 szt
NAĆ:
PAPRYKA:ostra
SÓL:
OLEJ:(oliwa)
OCET:winny lub sok cytrynowy
OLIWKI:8 szt.
CZOSNEK:2 ząbki

Czas przygotowania : 20 min
Przepis na 4 osób

Paprykę, pomidory i ogórek pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw.wąż) powinien być nieobrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku.
Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette.
Przed polaniem sosem dodac posiekany lub przetarty czosnek.
Można też składniki skropic sokiem z cytryny i polac oliwą.
OLIWKI NIE SĄ KONIECZNE - TYLKO DLA AMATORÓW !!!
Mniam, mniam ! - podawać bez czekania, bo się zrobi ciapa!!!

From: Valle <wladek@bigfoot.com>
sos można szybko zrobić: 6 łyżek oleju np. słonecznikowego wlać do pustego słoiczka po dżemie, dodać 2 łyżki octu winnego, sól do smaku, zakręcić szczelnie słoiczek i silnie wstrząsać, aż do wytworzenia się jednolitej emulsji.
Nadesłał(a): Valle <wladek@bigfoot.com> 2005-03-19 09:03:26


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności