PAPRYKA:4 szt (słodka) SER FETA:25 dkg OGÓRKI:1 CEBULA:1 POMIDORY:3 szt NAĆ: PAPRYKA:ostra SÓL: OLEJ:(oliwa) OCET:winny lub sok cytrynowy OLIWKI:8 szt. CZOSNEK:2 ząbki
Czas przygotowania : 20 min
Przepis na 4 osób
Paprykę, pomidory i ogórek pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw.wąż) powinien być nieobrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku.
Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette.
Przed polaniem sosem dodac posiekany lub przetarty czosnek.
Można też składniki skropic sokiem z cytryny i polac oliwą.
OLIWKI NIE SĄ KONIECZNE - TYLKO DLA AMATORÓW !!!
Mniam, mniam ! - podawać bez czekania, bo się zrobi ciapa!!!
From: Valle <wladek@bigfoot.com>
sos można szybko zrobić:
6 łyżek oleju np. słonecznikowego wlać do pustego słoiczka po dżemie, dodać 2 łyżki octu winnego, sól do smaku, zakręcić szczelnie słoiczek i silnie wstrząsać, aż do wytworzenia się jednolitej emulsji. Nadesłał(a): Valle <wladek@bigfoot.com> 2005-03-19 09:03:26