1. Papryki umyc, osuszyc, opiec w piekarniku (ok. 5 min). Zdjac skorke. Przeciac papryki na pol, wyjac gniazda nasienne. Pokroic na paski szerokosci 1
cm.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke. Pokroic na duze kawalki. Cebule
obrac, umyc, pokroic w plasterki. Ogorek umyc, pokroic na duze kawalki. Pietruszke i czuszke umyc, drobno posiekac.
3. Ser zetrzec na grubej tarce lub pokruszyc.
4. Przygotowac sos. Dokladnie rozetrzec ocet z sola, dodac olej, przez chwile
ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.
5. Pokrojone jarzyny lekko osolic, wlozyc do miski. Przed podaniem polac sosem,
posypac zielona pietruszka i ostrym serem. Owczy ser mozna zastapic goralskim oscypkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach