<- Sałatka szopskaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka szparagowa ->

PDF Drukuj

Sałatka szopska 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Zmodyfikowano: 2005-03-18 23:56:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3730 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 slodkie papryki,
1 ostra papryczka "czuszka",
2-3 duze pomidory,
1 czerwona cebula,
1 ogorek,
2 lyzki zielonej pietruszki,
250 g owczego sera,
sol.
Sos:
6 lyzek oleju slonecznikowego,
2 lyzki octu winnego,
sol.

1. Papryki umyc, osuszyc, opiec w piekarniku (ok. 5 min). Zdjac skorke. Przeciac papryki na pol, wyjac gniazda nasienne. Pokroic na paski szerokosci 1
cm.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorke. Pokroic na duze kawalki. Cebule
obrac, umyc, pokroic w plasterki. Ogorek umyc, pokroic na duze kawalki. Pietruszke i czuszke umyc, drobno posiekac.
3. Ser zetrzec na grubej tarce lub pokruszyc.
4. Przygotowac sos. Dokladnie rozetrzec ocet z sola, dodac olej, przez chwile
ucierac, by wszystkie skladniki dobrze sie polaczyly.
5. Pokrojone jarzyny lekko osolic, wlozyc do miski. Przed podaniem polac sosem,
posypac zielona pietruszka i ostrym serem. Owczy ser mozna zastapic goralskim oscypkiem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności