<- Bimber na grochuLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekCreme "de Thee" ->

PDF Drukuj

Cassis - likier porzeczkowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7670 razy.


Zestaw na 2,5 litra likieru.
1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,
1 l syropu cukrowego,
250 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew z czarnych porzeczek:
1 kg czarnych porzeczek,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.

1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc na
sicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95ż
rozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.
2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajac
go, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10
min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia.
3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropu
cukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy
95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.
- Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzony
przez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,
wytrawnego wina.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności