<- Krupnik świątecznyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekKruszon z miętą ->

PDF Drukuj

Krupnik wyborowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 10408 razy.


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 45ż.
500 g miodu pszczelego,
500 ml spirytusu o mocy 95ż,
5-10 ml zaprawy korzennej,
1 lyzeczka soku z cytryny,
200 ml wody.
Zaprawa korzenna:
3 g cynamonu,
1 g gozdzikow,
3 g imbiru,
2 g galki muszkatolowej,
1 laska wanilii (4 g),
150 ml spirytusu o mocy 60ż.

1. 95 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 60 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie
150 ml spirytusu o mocy 60ż.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnic surowiec przeznaczony na zaprawe, wlozyc
do sloja, wlac spirytus, macerowac 14 dni, mieszajac co drugi dzien, po czym
zlac do sloika.
3. Do emaliowanego garnka wlac wode, zagrzac na malym ogniu i do goracej wody
dodac miod. Miod i woda nie powinny siegac powyzej polowy garnka, w przeciwnym razie moga wykipiec.
4. Doprowadzic miod i wode do wrzenia, gotowac kilkanascie minut, az do calkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjac z ognia.
5. Po czesciowym ostygnieciu miodu wlac sok z cytryny i zaprawe korzenna, nastepnie dodac spirytus, bardzo powoli i stale mieszajac.
6. Wodke przelac do gasiorka i odstawic na 3-6 miesiecy do dojrzewania, po czym
zlac czesc wyklarowana, reszte zas przefiltrowac, polaczyc z czescia wyklarowana i rozlac do butelek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
To jest DOSKONAŁE!!!!!!
Nadesłał(a): MARCIN <OGMAR@POCZTA.ONET.PL> 2006-10-17 07:10:53


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności