<- Likier "staroświecki" (dość kosztowny!)Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier angielski ->

PDF Drukuj

Likier ananasowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5870 razy.


Zestaw na 1,5 litra likieru.
1/2 swiezego ananasa lub ok. 200 g konserwowego,
750 ml spirytusu o mocy 95ż,
750 g cukru,
300 g wody.

1. Swiezego ananasa umyc, osuszyc, pokroic wraz ze skora w plastry (mozna go
zastapic plastrami ananasa z puszki o wadze 250 g). Plastry wlozyc do sloja,
zalac spirytusem. Zamknac sloj i postawic w cieniu na tydzien.
2. Po zakonczeniu macerowania zlac spirytus i przefiltrowac przez bibule.
3. W przegotowanej wodzie rozpuscic cukier, polaczyc ze spirytusem i dobrze wymieszac, a gdy wystygnie, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.
4. Do zestawu likieru mozna dodac rumu lub bialego wina polslodkiego, dobrego
gatunku.
- Jesli likier sporzadza sie z soku swiezego ananasa, to ze wzgledu na delikatny zapach tego owocu, nalezy do soku natychmiast po wycisnieciu, dodac
spirytus i uzywac go wylacznie w postaci morsu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności