<- Likier ananasowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier bernardyński ->

PDF Drukuj

Likier angielski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4421 razy.


Zestaw na 2 litry likieru.
4 pomarancze,
3 cytryny,
1 laska wanilii,
1 kawalek cynamonu dlugosci 4 cm,
3-4 gozdziki,
1 kg cukru,
1 l spirytusu o mocy 95ż.

1. Pomarancze i cytryny sparzyc wrzatkiem, osuszyc, nakluc widelcem, wlozyc do
duzego sloja, dodac wanilie, cynamon i gozdziki, zalac spirytusem, tak by
owoce zostaly calkowicie przykryte. Zamknac sloj i odstawic na 4-6 tygodni.
2. Po zakonczeniu maceracji wyjac owoce. Cytryny odrzucic. Pomarancze przekroic, wycisnac sok i dodac go do nalewu.
3. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie. Na cieply, rozpuszczony cukier wlewac powoli spirytus, stale mieszajac zawartosc.
4. Dopelnic woda do objetosci 2 litrow.
5. Gdy likier wystygnie, przefiltrowac go przez bibule, rozlac do butelek i
odstawic do dojrzewania na 4-6 miesiecy.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 78.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności