<- Likier jezynowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier kakaowy ->

PDF Drukuj

Likier kakaowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5900 razy.


Zestaw na 2 litry likieru.
850 ml nalewu kakaowego,
850 g cukru,
300 ml wody,
300 ml spirytusu o mocy 95ż.
Nalew kakaowy:
100 g kakao w proszku,
1 lyzeczka kawy,
1/2 laski wanilii (ok. 2 g),
3-4 gorzkie migdaly,
1 l spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporzadzic nalew: wsypac do sloja kakao, wanilie pokrojona na male kawalki i
migdaly drobno utluczone. 530 ml spirytusu rozcienczyc 500 ml wody i zalac
nim wlozone do sloja surowce. Sloj zakorkowac, macerowac 10-15 dni, codziennie mieszajac zawartosc sloja. Po skonczonej maceracji zlac ciecz znad osadu
i przefiltrowac przez wate do butelki.
2. Do nalewu kakaowego dolac spirytus o mocy 95ż i tak wzmocniony nalew wlac
powoli, stale mieszajac, do rozpuszczonego w goracej, przegotowanej wodzie
cukru i dokladnie wymieszac.
3. Odstawic likier do dojrzewania na 1-2 miesiace. Dluzsze dojrzewanie moze zepsuc smak likieru.
- Do sporzadzenia likieru nalezy uzywac tylko najlepszego gatunku kakao. Likier kakaowy podaje sie zazwyczaj z deserami, w tym z roznymi ciastami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności