Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4318 razy.
Zestaw na 2 litry likieru.
500 ml morsu jezynowego (sok z spirytusem w proporcji 4:1),
100 ml morsu wisniowego, malinowego lub truskawkowego,
700 g cukru,
50 ml rumu lub araku,
600 ml spirytusu o mocy 95ż,
400 ml wody.
1. Do sloja o pojemnosci 2 l wlac odmierzone ilosci morsow owocowych (patrz
"ogolne") i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, po czym powoli, stale mieszajac, dodac spirytus.
2. Do zestawu dodac arak lub rum. Nastepnie odstawic na 3 miesiace.
- Do slodkich likierow owocowych mozna zawsze dodac rum, araku lub koniaku albo wrecz zastapic spirytus rumem badz koniakiem. Dla wzbogacenia smaku nalewow z przypraw i ziol dodaje sie whisky. Podczas sporzadzania zestawu na nalewki i likieru ziolowe mozna takze uzyc whisky zamiast spirytusu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
tak sie zastanawiam co to jest mors owocowy myślałem że mors to taki co się kąpie w zimie :) Nadesłał(a): Kufel <kufelll@wp.pl> 2005-09-13 02:09:30
Co to jest mors jest napisane przy 1. składniku - "sok z spirytusem w proporcji 4:1".
A oto definicja wg. .... ustawy:
mors - sok surowy z owoców lub rozcieńczony sok z owoców uprzednio zagęszczony
i utrwalony alkoholem etylowym rolniczym, o zawartości alkoholu nie
mniejszej niż 16% obj. i nie większej niż 20% obj., stanowiący półprodukt do
wyrobu napojów spirytusowych. Nadesłał(a): Merlin 2005-09-13 08:09:48