<- Likier jajecznyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier jezynowy ->

PDF Drukuj

Likier jarzębinowy

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4485 razy.


Dojrzałe jagody jarzębiny (wykluczone owoce z drzew rosnących w miastach i przy szosach) sparzyć gorącą wodą, a gdy podeschną, napełnić nimi do połowy 5-litrową butlę lub niewielki gąsior i zalać spirytusem tak, aby je przykrył.
Dodać 3 dag cynamonu, gąsior zakorkować i postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Po tym okresie zrobić syrop z 350 dag cukru i 4 l wody, spirytus znad owoców przecedzić, zmieszać z ostudzonym syropem, przelać do czystego gąsiora, zatkać korkiem i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu likier przefiltrować, przelać do butelek, zakorkować i zalakować.
Jeżeli po jednorazowym filtrowaniu trunek nie będzie jeszcze zupełnie klarowny, czynność tę należy powtórzyć.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności