<- PasikonikLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekPorterówka ->

PDF Drukuj

Pieprzowka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6869 razy.


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
20 ziaren pieprzu czarnego,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Do butelki z wodka wrzucic pieprz, wymieszac, butelke szczelnie zakorkowac.
Macerowac 2-3 tygodnie. Nastepnie plyn zlac znad pieprzu.
2. Lyzeczke cukru wsypac do rondelka. Podgrzac, az cukier sie zbrazowi. Nastepnie zdjac z ognia, zalac niewielka iloscia wody i mieszac do rozpuszczenia
cukru. Ponownie zagotowac i odparowac do objetosci 1 lyzeczki. Po ostudzeniu
dodac do wodki.
3. Wodke wymieszac i przed spozyciem odstawic na 2-3 dni.
- Chcac sporzadzic pieprzowke bardziej ostra, powinnismy dodac nieco wiecej
pieprzu lub uzyc wodki o mocy 45ż.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Nie jest napisane jakie ziarenka pieprzu. Ja miałem małe i z takimi zrobiłem. Wyszła trochę za mało pieprzna. Za drugim razem dałem 30 ziaren i wyszło super. Polecam.
Nadesłał(a): ppurzyk 2006-08-08 19:08:52


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności