Dodano: 2000-08-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 28995 razy.
Porterowka nie jest nalewka.
Dwa duze portery (moim zdaniem porter EB najlepiej sie do tego nadaje), cos z pol szklanki cukru, cwiartka z mala gorka spirtu.
Porter grzejesz rozpuszczajac w nim cukier. Po zupelnym odgazowaniu (nie gotowac) studzisz i dodajesz spirytus. tyle bazy.
Nadbudowa: Troche wanilii w tym by sie przydalo. Cukier wanilinowy jest MSZ tandeciarstwem. Wanilie dawac w postaci roztartej z cukrem a lepiej w postaci nalewu spirytusowego.
Kolor, jesli za jasny, mozna podciagnac ciemnym karmelem. Zreszta karmel (ale jasniejszy) moze zdecydowanie poprawic smak porterowki 0 warto wiec mala czesc (z lyzke stolowa) cukru przegrzac na patelni - splukuje sie to albo mala iloscia wody albo (lepiej) odgazowanym juz przez podgrzanie porterem (uwaga - moze chlapac!).
Mozna dodac troche koniaku, rumu czy czegos podobnego - tylko bez przesady zeby perfuma nie wyszla.
Gotowa porterowka musi swoje odstac zeby sie smak ulozyl.
Wariacje - likier porterowy. Sklad podobny, zmniejszamy jedynie ilosc spirytusu (albo dajemy wodke w jego miejsce) zas zwiekszamy - cukru.
Reszta jest kwestia fantazji i smaku.
Darek
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak) porterowka-1l spirytu 2 portery najlepiej zywiec 2 cukry waniliowe szklanka cukru zwyklego ok 350 ml wody i eja!!! Nadesłał(a): 2006-05-31 23:05:29
my dodajemy jeszcze cukierki - kukułki, wtedy jest geściejsza i smaczniejsza.
Kukułki dodajemy w chwili podgrzewania piwa z cukrem waniliowym. Nadesłał(a): Kasia 2006-09-26 20:09:46
ta na żywcu super
polecam Nadesłał(a): SQRA 2010-12-04 18:12:27
z cukierkami to już nie jest porterówka tylko jak to się u nas na podbeskidziu mawia kukułeczka.porterówka tylko z piwkiem marki żywiec. Nadesłał(a): siwy_bb 2011-07-28 10:07:34