<- PieprzowkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekPrzepalanka ->

PDF Drukuj

Porterówka

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 28937 razy.


Porterowka nie jest nalewka.

Dwa duze portery (moim zdaniem porter EB najlepiej sie do tego nadaje), cos z pol szklanki cukru, cwiartka z mala gorka spirtu.
Porter grzejesz rozpuszczajac w nim cukier. Po zupelnym odgazowaniu (nie gotowac) studzisz i dodajesz spirytus. tyle bazy.
Nadbudowa: Troche wanilii w tym by sie przydalo. Cukier wanilinowy jest MSZ tandeciarstwem. Wanilie dawac w postaci roztartej z cukrem a lepiej w postaci nalewu spirytusowego.
Kolor, jesli za jasny, mozna podciagnac ciemnym karmelem. Zreszta karmel (ale jasniejszy) moze zdecydowanie poprawic smak porterowki 0 warto wiec mala czesc (z lyzke stolowa) cukru przegrzac na patelni - splukuje sie to albo mala iloscia wody albo (lepiej) odgazowanym juz przez podgrzanie porterem (uwaga - moze chlapac!).
Mozna dodac troche koniaku, rumu czy czegos podobnego - tylko bez przesady zeby perfuma nie wyszla.
Gotowa porterowka musi swoje odstac zeby sie smak ulozyl.

Wariacje - likier porterowy. Sklad podobny, zmniejszamy jedynie ilosc spirytusu (albo dajemy wodke w jego miejsce) zas zwiekszamy - cukru.
Reszta jest kwestia fantazji i smaku.
Darek
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

porterowka-1l spirytu 2 portery najlepiej zywiec 2 cukry waniliowe szklanka cukru zwyklego ok 350 ml wody i eja!!!
Nadesłał(a): 2006-05-31 23:05:29

my dodajemy jeszcze cukierki - kukułki, wtedy jest geściejsza i smaczniejsza. Kukułki dodajemy w chwili podgrzewania piwa z cukrem waniliowym.
Nadesłał(a): Kasia 2006-09-26 20:09:46

ta na żywcu super polecam
Nadesłał(a): SQRA 2010-12-04 18:12:27

z cukierkami to już nie jest porterówka tylko jak to się u nas na podbeskidziu mawia kukułeczka.porterówka tylko z piwkiem marki żywiec.
Nadesłał(a): siwy_bb 2011-07-28 10:07:34


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności