<- PorterówkaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekRatafia tutti frutti ->

PDF Drukuj

Przepalanka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 11090 razy.


Zestaw na 1 litr wodki.
100 ml zaprawy do przepalanki,
850 ml wodki czystej o mocy 40ż,
50 ml winiaku,
20 g cukru.
Zaprawa (ilosc na 5 l przepalanki):
1 orzech wloski zielony (20 g),
20 g migdalow slodkich,
2 sliwki suszone,
10 g rodzynkow,
1/4 laski wanilii,
500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50ż.

1. Sporzadzic zaprawe: 265 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 250 ml wody,
dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50ż. Rozdrobnione na male kawalki surowce wlozyc do sloja, zalac rozcienczonym spirytusem. Macerowac 4 tygodnie mieszajac co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz
znad owocow, przefiltrowac przez wate i wlac do butelek. Pozostale w sloju
owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz,
po czym wode zlac i dodac do zaprawy.
2. 100 ml zaprawy wymieszac z wodka i winiakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody cukier, wymieszac, zlac do butelek.
- Przepalanke wyborowa mozna przyrzadzic dodajac zamiast winiaku 75 ml dobrego
koniaku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
prosty i bardzo dobry przepis. podstawą jest jakosciowy spirytus.
Nadesłał(a): 2006-04-29 23:04:28


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności