<- Wino z pigwyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekWisniowka polslodka ->

PDF Drukuj

Wisniowka na rumie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5457 razy.


Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.
300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowka
polslodka"),
10 ml zaprawy waniliowo-korzennej (patrz przepis "wisniowka
slodka"),
2-3 lyzeczki rumu,
250 g cukru,
300 ml spirytusu o mocy 95ż,
100 ml wody.

1. Wlac do sloja mors wisniowy, zaprawe waniliowo-korzenna, rozpuszczony w wodzie cukier, dobrze wymieszac. Dodac rum i spirytus.
2. Jezeli mors wisniowy jest za malo kwasny, mozna wodke dokwasic przez dodanie
na 1 litr wodki 2 ml 10-procentowego roztworu kwasu cytrynowego. Wplynie to
na lepsze zharmonizowanie smaku.
3. Dla uzyskania zapachu i smaku wisniowki zalecamy uzycie rumu dobrego gatunku. Rum mozna zastapic esencja rumowa w ilosci 2-3 lyzeczek od herbaty na
litr wodki, ale jakosc nalewki nie bedzie tak dobra, jak przy uzyciu rumu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności