Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 8010 razy.
Zestaw na 1 litr wodki.
300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż,
20 ml nalewu wisniowo-pestkowego,
200 g cukru,
340 ml spirytusu o mocy 95ż,
180 ml wody.
Nalew wisniowo-pestkowy:
250 g wisni,
370 ml spirytusu o mocy 95ż,
145 ml wody.
1. Przygotowac nalew wisniowo-pestkowy: wydrylowac wisnie, wrzucic je wraz z
pestkami do sloja. Zmieszac 370 ml spirytusu o mocy 95ż ze 145 ml przegotowanej wody i otrzymane 500 ml spirytusu o mocy ok. 70ż wlac do owocow, po
czym wisnie i pestki macerowac 4 tygodnie, nastepnie klarowny nalew przelac
do czystej butelki.
2. Przygotowac mors wisniowy: wydrylowac swieze, czarne, najlepiej sokowe wisnie, wycisnac z nich sok, nastepnie zakonserwowac go, dodajac na kazdy litr
soku 250 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu powstanie mors wisniowy o zawartosci 20% alkoholu.
3. Do 300 ml morsu dodac 20 ml nalewu wisniowo-pestkowego, ilosc nalewu pestkowego mozna zmieniac w zaleznosci od tego, czy chce sie otrzymac wisniowke z
mocniej czy slabiej uwydatniajacym sie posmakiem pestkowym.
4. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie, wymieszac z morsem, dodac spirytus.
Odstawic na 3-6 miesiecy. Przed uzyciem nalewke przefiltrowac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach