Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 7078 razy.
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.
300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowka
polslodka"),
10 ml zaprawy waniliowo-korzennej,
25 ml nalewu wisniowo-pestkowego (patrz przepis "wisniowka polslodka"),
250 g cukru,
300 ml spirytusu o mocy 95ż,
160 ml wody.
Zaprawa waniliowo-korzenna:
2 laseczki wanilii,
2 gozdziki,
1 kawalek cynamonu wielkosci 1 cm,
100 ml spirytusu o mocy 70ż.
1. Przygotowac zaprawe waniliowo-korzenna: rozdrobnic wanilie, gozdziki i cynamon, wrzucic do sloika lub butelki. 75 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 30
ml przegotowanej wody i uzyskane ok. 100 ml spirytusu o mocy 70ż wlac do naczynia z rozdrobnionymi surowcami. Macerowac 3 tygodnie.
2. Do gasiorka lub butelki wlac mors wisniowy, nalew wisniowo-pestkowy i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, calosc dobrze wymieszac. Do tego wlac
spirytus i zaprawe waniliowo-korzenna.
3. Odstawic na 3-6 miesiecy. Przed uzyciem przefiltrowac przez bibule lub wate.
- Do wisniowki mozna dodac niewielkie ilosci morsu jagodowego i malinowego.
Mozna rowniez zmniejszac lub zwiekszac ilosc zaprawy waniliowo-korzennej i
nalewu pestkowego.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach