<- Baranina duszona ze smietanaLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaBaranina marynowana ->

PDF Drukuj

Baranina madras

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2037 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
500 g baraniny,
50 g masla,
1 duza cebula,
2 lyzki garam masala,
1 lyzeczka chilli w proszku,
1 lyzeczka soli,
75 g koncentratu pomidorowego,
3 ziarna kardamonu,
sok z 1/2 cytryny.

1. Oczyscic mieso z tluszczu, pokroic w kostke ok. 2,5x2,5 cm. Obrumienic w
masle, przelozyc z patelni do rondla.
2. Na tym samym tluszczu smazyc przez 4 min. pokrojona w plastry cebule z garam
masala i chilli, czesto mieszajac.
3. Dodac cebule z maslem i przyprawami do miesa, rozprowadzic koncentrat pomidorowy z pokruszonym kardamonem, dolac troche wody, dusic pod przykryciem
30 min.
4. Osolic i wycisnac sok z 1/2 cytryny. Gotowac na malym ogniu ok. 15 min,
czesto mieszajac.
5. Podawac z ryzem ugotowanym bez przypraw.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności