<- Baranina madrasLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaBaranina na sposób turecki z ryżem ->

PDF Drukuj

Baranina marynowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3135 razy.



Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g chudej baraniny,
3 dl jogurtu,
1,5 lyzeczki soli,
2 duze cebule,
250 g masla,
50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,
4 zabki czosnku,
1,5 dl wody,
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu,
1 lyzeczka fenugriku,
2 lyzeczki papryki slodkiej,
1 lyzeczka sproszkowanego kminku,
1 czerwona papryczka chilli.

1. Pokroic baranine w kostke (ok. 2,5x2,5 cm), przelozyc do kamionki, zalac
jogurtem, osolic. Marynowac w lodowce 24 godz.
2. Posiekac cebule, zrumienic w masle.
3. W niewielkiej ilosci wody (1,5 dl) rozgotowac posiekane imbir i czosnek.
Polaczyc z cebula i maslem, gotowac 10 min.
4. Dodac pozostale przyprawy, zagotowac.
5. Do gotujacego sie masla z przyprawami przelozyc mieso z marynata, dusic pod
przykryciem 1 godz.
6. Podawac z ryzem, przybrane posiekana i podsmazona czerwona papryczka chilli.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności