<- CziczkebabLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaFilety z jagnieciny z ryzem i mlekiem ->

PDF Drukuj

Filety baranie szpikowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1591 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
600-700 g miesa na filety z udzca (bez kosci),
75 g sloniny,
50 g szynki,
50 g sklarowanego masla,
2 lyzki maki,
125 ml rosolu,
25 ml madery,
sol, pieprz.

1. Wykroic ze srodka udzca 4 grube, okragle filety. Mieso umyc, osuszyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu i powiezi, pobic lekko palka, osolic, oproszyc pieprzem.
2. Mocno ochlodzona slonine pokroic na dwucentymetrowe slupki, a szynke na podobnej dlugosci paski, po czym szpikowac mieso na przemian slonina i szynka.
3. Filety obsypac maka, obrumienic na masle (na duzym ogniu) po 2 min z kazdej
strony. Podlac rosolem, dodac madere, dusic na malym ogniu ok. 10 min.
4. Przelozyc na polmisek, polac sosem, podawac z gotowana fasola ulozona na
srodku polmiska w piramide.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 62.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności