<- Jagnie z piecaLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaJagniecina z ryzem i cytryna ->

PDF Drukuj

Jagniecina pieczona w makaronie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1524 razy.


Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
1 kg jagnieciny,
5 dojrzalych pomidorow,
125 ml oleju,
500 g drobnego makaronu,
125 g utartego zoltego sera,
sol, pieprz.

1. Jagniecine pociac na porcje, wymyc, umiescic w naczyniu do zapiekania. Posypac sola i pieprzem. Pomidory obrac ze skory, oczyscic z pestek, wrzucic
do miesa. Wlac olej i 100 ml wody. Piec w srednio ogrzanym piekarniku 30
min.
2. Do naczynia z miesem wlac 1 l goracej wody, wsypac makaron, osolic, zamieszac. Piec dalej, mieszajac od czasu do czasu, az makaron bedzie miekki.
3. podawac z utartym serem, przybrane zielona pietruszka.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności