<- Jagniecina pieczona w makaronieLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaJagniecina z suszonymi sliwkami i morelami ->

PDF Drukuj

Jagniecina z ryzem i cytryna

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1527 razy.



Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
1 kg jagnieciny zadniej,
2 cytryny,
1 duza cebula,
250 g masla,
500 g ryzu,
sol, pieprz.

1. Mieso oczyscic, pokroic na porcje. Cebule posiekac, z cytryn wycisnac sok.
2. Cebule i mieso wlozyc do garnka, zalac sokiem z cytryny, dusic, az zostanie
wchloniety, wtedy dodac maslo. Dusic dalej do zrumienienia miesa. Oproszyc
sola i pieprzem. Wlac 1/2 l wody, dusic az mieso bedzie miekkie.
3. Mieso wyjac z garnka. Do pozostalego sosu wsypac ryz i ugotowac. Gdy ryz
bedzie miekki, wlozyc mieso z powrotem, by sie ogrzalo.
4. Podawac gorace, ukladajac ryz na spodzie talerza, a na ryzu mieso. Przybrac
plasterkami lub czastkami cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności