<- Jagniecina z suszonymi sliwkami i morelamiLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaKasza zapiekana z baranina ->

PDF Drukuj

Kapusta faszerowana baranina (dolma - golabki)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1616 razy.


Porcja dla 4 godz. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g tlustej baraniny z karkowki lub mostka,
125 ml octu 3%,
200 g ryzu,
400 ml wody,
40 g masla,
1 srednia cebula,
1 glowka kapusty wloskiej lub cukrowej,
500 ml rosolu,
250 ml smietany,
1 lyzka maki,
sol, pieprz.

1. Sparzona wrzacym octem baranine oczyscic, pokroic w kawalki, zemlec w maszynce. Cebule obrac, posiekac, przesmazyc na masle na zloty kolor. Ryz
oplukac, osaczyc, zalac wrzatkiem, osolic, gotowac na malym ogniu 10 min.
2. Przygotowac farsz: polaczyc baranine z na wpol miekkim ryzem, dodac przesmazona cebule, sol, pieprz. Dokladnie wymieszac.
3. Kapuste oplukac, obrac z wierzchnich lisci, wyciac glab. Glowke zalac wrzatkiem, gotowac 3-4 min, odcedzic. Sparzone liscie zdejmowac kolejno i formowac, przycinajac wzdluz gruby nerw lisciowy. Na srodek kazdego liscia nalozyc farsz, lisc zwinac w rulon i podwinac brzegi, by farsz nie wyciekl. Golabki ulozyc ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalac wrzacym rosolem,
gotowac na malym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC 40 min.
4. Smietane wymieszac z maka, zalac potrawe. Zapiekac w piekarniku ogrzanym do
temp. 200żC ok. 20 min. Dolme podawac w naczyniu, w ktorym sie zapiekala.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 82.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności