<- Kapusta faszerowana baranina (dolma - golabki)Lista potraw z grupy: Mięso: BaraninaKebab z jagnieciny ->

PDF Drukuj

Kasza zapiekana z baranina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1455 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
500 g chudej baraniny,
200 ml octu 3%,
200 g kaszy kukurydzianej,
2 lyzki masla,
100 g orzeszkow ziemnych,
60 g rodzynkow,
1 srednia cebula,
1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Mieso umyc, oczyscic z loju, sciegien i powiezi. Sparzyc wrzacym octem. Po
kilku minutach wyjac z octu, wyplukac, osuszyc, zemlec w maszynce. Cebule
obrac, posiekac drobno, przesmazyc na zloty kolor (1 lyzke masla zostawic).
Dodac do baraniny sol, pieprz, pietruszke i przesmazona cebule. Dokladnie
wymieszac.
2. Kasze wsypac, ciagle mieszajac, na gotujaca sie wode. Kiedy sie zagotuje,
posolic, dodac lyzke masla, zmniejszyc ogien do minimum, gotowac na plytce
lub lepiej na parze ok. 40 min.
3. Rodzynki moczyc w cieplej wodzie 15 min, osaczyc. Orzechy obrac z lupin, posiekac, ale nie za drobno. Polowe kaszy wymieszac ze zmielona baranina. Do
pozostalej czesci kaszy dodac rodzynki i orzechy. Wymieszac.
4. Na spodzie wysmarowanej maslem formy ulozyc polowe kaszy wymieszanej z baranina, przykryc ja warstwa kaszy z orzechami i rodzynkami, po czym przelozyc
ostatnia warstwa - z kaszy i baraniny. Wyrownac powierzchnie potrawy. Piec
30-40 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności