<- Kotleciki jagniece z puree soubiseLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaKotlet barani po polsku ->

PDF Drukuj

Kotleciki z jagnieciny (kofta)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1530 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
700 g jagnieciny,
2 lyzki masla,
1 jajo,
1 duza cebula,
50 g migdalow,
1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry,
1 lyzeczka sproszkowanego kminku,
sol, pieprz,
maslo do smarowania formy.

1. Mieso oplukac, oczyscic, pokroic w kawalki, 2 razy zemlec.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrac, posiekac. Cebule obrac, utrzec na tarce.
Jajo roztrzepac w misce. Polaczyc mieso z jajem, dodac cebule, sol, pieprz,
kolendre, kminek. Wymieszac na jednolita mase.
3. Z masy miesnej uformowac 4 plaskie prostokaty, kazdy posypac posiekanymi
migdalami, zwinac jak rolade, uksztaltowac podluzne kotleciki kofta.
4. Brytfanne wysmarowac maslem. Ulozyc kofta, polac roztopionym maslem, skropic
kilkoma lyzkami wody. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 180żC ok. 45 min.
Przelozyc na polmisek, posypac pietruszka, przybrac czastkami cytryny. Podawac z ryzem lub frytkami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności