Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2429 razy.
60-70 dag baraniny,
tłuszcz,
2 dag mąki,
150 ml śmietany
20 dag jabłek,
4 dag tartego chrzanu,
100 ml octu,
woda,
sól, pieprz,
sok z cytryny
Mięso umyć, oddzielić od kości, obrać z błon i żył, zalać wrzącym octem wymieszanym z wodą (1 szklanka) i przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie wyjąć, pokroić na kotlety licząc po 2 na porcje, pozostawiając po jednej kości żebrowej z której usunąć błonę i resztki mięsa na długość 2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając im kształt owalny na grubość 1 i 1/2 cm, natrzeć solą z czosnkiem, posypać przyprawami i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu. Jabłka umyć, obrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, połączyć ze śmietaną, chrzanem i przyprawami, zalać kotlety, dusić kilka minut, doprawić.