Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2100 razy.
Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz.
2 kg baraniny (comber lub lopatka),
100 g maki,
olej,
czosnek,
musztarda,
sol, pieprz,
sok z 1/2 cytryny.
1. Mieso dobrze oplukac, wyjac kosci, oczyscic z blon i tluszczu. Pokroic w poprzek wlokien na porcje, kazda z nich lekko pobic tluczkiem, wyrownac brzegi
nadajac kotletom owalny ksztalt.
2. Skropic sokiem z cytryny, odstawic na 1 godz w chlodne miejsce.
3. Kotlety natrzec czosnkiem roztartym z sola, oproszyc pieprzem, posmarowac
cienko musztarda, posypac maka.
4. Rozgrzac tluszcz, smazyc na silnym ogniu z obu stron.
5. Ulozyc na rozgrzanym polmisku, podawac z ziemniakami i zestawem surowek.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach