<- Pieczona baranina z agrestemLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaPilaw turecki ->

PDF Drukuj

Pilaw indyjski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2595 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 5 min.
400-500 g baraniny z mostka,
125 ml octu 3%,
250 g dlugoziarnistego ryzu,
500 ml rosolu,
120 g sklarowanego masla,
300 ml jogurtu,
sok z 2 cytryn,
1 papryczka chilli,
4 zabki czosnku,
1/2 lyzeczki cynamonu,
1/4 lyzeczki kurkumy,
6-8 ziaren kardamonu,
1 lisc laurowy,
sol.

1. Sparzone wrzacym octem mieso oczyscic z tluszczu, pokroic w kostke. Przelozyc do miski, skropic sokiem cytrynowym, zalac jogurtem, odstawic na co najmniej 1 godz. Ryz zalac przegotowana woda, moczyc 1 godz. Osaczyc. Papryczke
umyc, usunac gniazdo nasienne, pokroic w paski. Czosnek obrac, posiekac.
2. Rozgrzac w garnku polowe przygotowanego masla, dodac papryczke, czosnek, cynamon, kurkume, kardamon, lisc laurowy, posolic. Smazyc 5 min, nastepnie wymieszac z ryzem.Postawic na garnku sito, przelozyc do niego mieso i przelac
rosolem (by cala marynata przesaczyla sie do ryzu). Odstawic sito z miesem,
dusic na malym ogniu pod przykryciem 15 min.
3. Rozgrzac na patelni pozostale maslo, dodac mieso, smazyc ok. 10 min. Przelozyc do pilawu, piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170żC ok. 20 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności