<- Pilaw indyjskiLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaPodział mięsa baraniego ->

PDF Drukuj

Pilaw turecki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2998 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.
250 g mlodej chudej baraniny,
350 g dlugoziarnistego ryzu,
125 ml oleju,
2 cebule,
2 zabki czosnku,
3 pomidory,
30 g rodzynkow,
30 g migdalow,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, osuszyc, pokroic w kostke. Pomidory sparzyc, obrac ze skory,
oczyscic z pestek. Obrac czosnek i cebule: czosnek posiekac, cebule pokroic
w kostke. Sparzone migdaly obrac, pokroic w cienkie plasterki. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie, odcedzic.
2. Rozgrzac w garnku polowe oleju, dodac ryz i mieszajac, smazyc, az stanie sie
przezroczysty. Wtedy zalac 2 l wrzatku, osolic, gotowac 12 min, odcedzic.
3. Na pozostalej czesci oleju (2 lyzki oleju zostawic) przesmazyc na szklisto
cebule. Dodac mieso, czosnek, pomidory, migdaly i rodzynki, doprawic sola i
pieprzem. Smazyc, od czasu do czasu mieszajac, 10 min. Dodac ryz, reszte
oleju, wymieszac. Dusic na bardzo malym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
4. Przelozyc na polmisek. Oddzielnie podac gesta, kwasna smietane lub jogurt.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności