Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1818 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.
1 kg jagnieciny z lopatki i mostka ( z tzw. jagniecia mlecznego wazacego do 13-14 kg),
45 ml oliwy,
40 g smalcu,
1 cebula,
3 zabki czosnku,
175 ml czerwonego, wytrawnego wina,
100 g sera pecorino lub parmezanu,
2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzka pokrojonego koperku,
sol, pieprz.
1. Mieso oplukac, pokroic w kawalki, mostek pociac tasakiem w poprzek zeber.
Powinno byc 10-12 kawalkow. Rozgrzac w naczyniu oliwe, dodac cebule, krotko
przesmazyc. Kiedy zacznie nabierac zlotego koloru, dodac smalec, pokrojona
zielona pietruszke, czosnek, na koniec jagniecine. Smazyc az do zrumienienia
po 5-6 min z kazdej strony.
2. Zalac potrawe winem, dodac sol, pieprz. Dusic na malym ogniu pod przykryciem
ok. 50 min.
3. Polowe sera pokroic w kawalki, reszte zetrzec na tarce. Na 5 min przed koncem duszenia dodac ser. Wymieszac.
4. Mieso przelozyc na polmisek, polac sosem zageszczonym serem. Podawac z mlodymi kartoflami ugotowanymi w calosci, pokrojonymi w plasterki i obsypanymi
koperkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach