Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1764 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
resztki pieczeni baraniej (ok. 350 g),
40 g sloniny,
1 lyzka maki,
1 cebula,
15-20 suszonych sliwek bez pestek,
125 ml czerwonego polwytrawnego wina,
125 ml bulionu,
sok z 1/2 cytryny,
2 lyzeczki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka kminku,
sol, pieprz.
Ryz:
300 g ryzu,
600 ml wody,
1 lyzka masla,
sol.
1. Mieso i slonine pokroic w kostke. Cebule obrac, posiekac. Sliwki moczyc w
malej ilosci wody 10 min.
2. Roztopic w garnku slonine, dodac cebule, przesmazyc na jasnozloty kolor. Wymieszac z maka, rozprowadzic 2-3 lyzkami zimnego bulionu, chwile poddusic,
wlac reszte bulionu, wino, sok z cytryny, osolic, dodac sliwki, pokrojona
zielona pietruszke, kminek, pieprz. Gotowac 15 min, uwazajac, by sos sie nie
przypalil. Nastepnie wlozyc mieso i raz zagotowac.
3. Ryz oplukac, osaczyc, zalac wrzatkiem, osolic, dodac maslo. Gotowac na malym
ogniu ok. 20 min.
4. Potrawke przelozyc na polmisek, oblozyc wokol ryzem i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 30.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach