Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1906 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.
500 g baraniny z karkowki lub mostka,
125 ml octu 3%,
60 g wedzonej sloniny lub tlustego boczku wedzonego,
30 g suszonych grzybow,
50 g chleba bez skorki,
3 lyzki masla,
1 jajo,
4 lyzki tartej bulki,
1 cebula,
sol, pieprz.
Sos:
125 ml smietany,
2 lyzki maki,
350 ml wywaru z grzybow,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 liscia laurowego,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
sol.
1. Sparzona wrzacym octem baranine oplukac, oczyscic, pokroic w kawalki. Podobnie pokroic slonine. Cebule obrac, utrzec na tarce. Grzyby oplukac, zalac
ciepla woda, moczyc 15 min, gotowac w tej samej wodzie 20 min. Odcedzic, wywar zachowac. Odcisnac namoczony w mleku chleb.
2. Mieso, slonine, chleb i grzyby zemlec w maszynce. Dodac jajo, pieprz, sol.
Wymieszac na jednolita mase, z ktorej uformowac okragle pulpeciki. Obtoczyc
je w mace.
3. Rozgrzac w naczyniu maslo, smazyc pulpeciki az do zrumienienia po 3-4 min z
kazdej strony. Przelozyc na polmisek.
4. Przygotowac sos: do tluszczu ze smazenia dodac make, rozprowadzajac ja wywarem z grzybow. Wlac sok z cytryny, dodac lisc laurowy, ziele angielskie,
pieprz, sol, smietane i, ciagle mieszajac, gotowac sos ok. 5 min. Jesli bedzie za gesty, dodac troche wody (sosu powinno byc duzo).
5. Pulpeciki wlozyc do sosu, dusic na malym ogniu 15 min. Kiedy sos zgestnieje,
wyjac. Podawac z ryzem lub kartoflami. Jako jarzyne mozna podac buraczki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 80.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach