<- Szaszłyki po gruzińskuLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaSzynka barania po westfalsku ->

PDF Drukuj

Szynka barania gotowana

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1898 razy.


Porcja dla 8-12 osob. Czas przygot. 22 dni + 3 godz.
1 szynka barania z udzca (ok. 3-4 kg),
500 ml octu 3%,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 selera,
1 por,
1 duza cebula,
500 ml bialego wytrawnego wina.
Marynata:
12 g soli,
100 g saletry,
20 g cukru,
1 lyzka kolendry,
6-8 ziaren pieprzu,
1 lyzeczka ziela angielskiego,
1 lyzka jagod jalowca,
8-10 lisci laurowych,
4-6 gozdzikow,
2 duze cebule.

1. Mieso umyc, oczyscic z nadmiaru tluszczu, wyrownac, zbic dobrze palka, przelozyc do miski, sparzyc wrzacym octem. Po 15 min osaczyc.
2. Przygotowac marynate: sol rozsypac na patelni, prazyc kilka minut, od czasu
do czasu mieszajac. Kiedy zacznie intensywnie dymic, zdjac z ognia,
przelozyc do mozdzierza. Dodac kolendre, pieprz, ziele angielskie, jagody
jalowca, gozdziki, cukier. Utluc na mialko. Dodac saletre, wymieszac. Mieszanine te wetrzec w mieso. Przelozyc do naczynia odpowiadajacego wielkoscia
szynce, oblozyc pokruszonymi liscmi laurowymi i plasterkami cebuli. Docisnac
mieso obciazona deseczka, odstawic na 24 godz. Kiedy mieso pusci sok, przeniesc do chlodnego pomieszczenia na 3 tygodnie. Co 2 dni przewracac szynke i
polewac zbierajacym sie sokiem.
3. Szynke wyjac z marynaty, starannie oplukac, oczyscic z resztek ziol i korzeni. Przelozyc do garnka, wlac wino, zalac niewielka iloscia wrzatku (by
przykryc mieso), dodac obrane jarzyny i cebule. Gotowac na bardzo malym ogniu 2-3 godz, az bedzie miekka. Nie nalezy trzymac szynki na ogniu dluzej
niz to konieczne, bo straci smak.
4. Szynke wyjac, pociac w plastry, podawac z sosem chrzanowym lub z puree z fasoli lub zielonego groszku.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności