Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1843 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
750 g chudej baraniny,
200 g zielonych wypestkowanych oliwek,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
1 lyzeczka szafranu,
1 zmiazdzony zabek czosnku,
1 lyzeczka mielonego kminku,
sok z 1 cytryny,
50 ml oliwy,
sol.
1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki po 150 g kazdy. Ukladac je
w rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic imbirem i szafranem,
dodac czosnek, zalac szklanka wody, wstawic na sredni ogien i dusic pod
przykryciem, od czasu do czasu mieszajac ok. 1 godz. W razie potrzeby
podlewac niewielka iloscia wody.
2. Ugotowane mieso wyjac, odstawic w cieple miejsce. Sos z gotowania miesa odparowac do konsystencji oleistej. Dodac mielona papryke, kminek i sok cytrynowy, starannie wymieszac.
3. Dodac oliwki, sos zagotowac, odparowac ponownie na wolnym ogniu do konsystencji oleistej. Tuz przed podaniem doprawic sos ostatecznie, dodac don
ugotowane mieso i podgrzac na wolnym ogniu.
4. Ulozyc w duzym, okraglym kamionkowym polmisku. Podawac gorace, polane sosem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 60.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach