<- Tazin miesny z zielonymi oliwkamiLista potraw z grupy: Mięso: BaraninaTazin z gruszkami ->

PDF Drukuj

Tazin z baraniny z daktylami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1853 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
1 kg chudej baraniny,
400 g daktyli,
2 drobno posiekane cebule,
125 g obranych migdalow,
1 lyzeczka prazonego ziarna sezamowego,
125 g masla,
2 lyzki oliwy,
2 lyzki gestego miodu,
1 lyzka mielonego cynamonu,
szczypta szafranu,
pol laski cynamonu,
sol, pieprz.

1. Mieso umyc, oczyscic z resztek tluszczu, osuszyc, pokroic w kawalki o wadze
ok. 150 g kazdy. Ulozyc je w pojemnym rondlu, osolic, dodac pieprz, szafran,
maslo, laske cynamonu i drobno posiekana cebule. Zalac 500 ml wody, zagotowac, po czym gotowac na srednim ogniu ok. 45 min, od czasu do czasu mieszajac. W razie potrzeby uzupelnic odrobina wody.
2. Dodac mielony cynamon i miod, odkryc, gotowac dalej na wolnym ogniu ok. 15
min, ciagle mieszajac. Mieso wyjac, osaczyc, odstawic. Do sosu dodac oplukane daktyle. Pozostawic na bardzo malym ogniu, na granicy wrzenia, przez
ok. 10 min, po czym ostroznie, by nie uszkodzic daktyli, dodac z powrotem
mieso. Odparowac sos do konsystencji oleistej, zdjac z ognia.
3. Na 15 min przed podaniem usmazyc na wrzacej oliwie migdaly na zloty kolor.
Mieso wraz z daktylami podgrzac.
4. Ulozyc na ogrzanym, okraglym polmisku, przybrac smazonymi migdalami i ziarnem sezamowym. Polac sosem, podawac od razu, bardzo gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności