<- Biszkopt na białkachLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBiszkopt z jabłkami ->

PDF Drukuj

Biszkopt paschalny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3600 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
250 g cukru pudru,
8 jaj,
2 szklanki startej macy,
2 lyzeczki soku z cytryny,
utarta skorka cytrynowa,
szczypta soli,
owoce, krem lub konfitura do przelozenia,
owoce, orzechy i migdaly do przybrania.

1. Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem, sokiem i skorkami z cytryny na kogiel-mogiel.
2. Ubic bialka na piane, ulozyc na utarte zoltka, wsypac mace.
3. Wymieszac, po uzyskaniu jednolitej masy wlozyc ja do tortownicy, piec w dobrze nagrzanym piekarniku o temp. 180żC ok. 40 min.
4. Po wyjeciu z piekarnika ciasto ostudzic i jeszcze cieple wyjac z tortownicy.
5. Gdy wyziebnie przekroic ostrym nozem na 3 krazki i przelozyc je owocami,
kremem lub konfitura.
6. Wierzch przybrac owocami, orzechami i migdalami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
co to jest maca???????????
Nadesłał(a): laura <willgive@vp.pl> 2006-02-22 19:02:35

Maca: http://kuchnia.verus.pl/przepis.php?NUMER=7301
Nadesłał(a): MM 2006-02-23 08:02:26


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności