<- Biszkopt z seremLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBiszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną ->

PDF Drukuj

Biszkopt z sosem rumowym

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3284 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
Ciasto:
150 g maki,
400 ml mleka,
50 g cukru,
50 g masla,
3 jajka,
olej do smazenia,
100 g cukru do posypania,
20 g cukru waniliowego do posypania,
3 lyzki rodzynkow do posypania,
tarta czekolada do posypania.
Sos:
450 ml mleka,
100 g cukru,
100 ml rumu,
100 g rodzynkow,
50 g cukru waniliowego,
3 lyzki kremu waniliowego w proszku.

1. Maslo i 50 g cukru utrzec z zoltkami, dodac make i mleko. Do dobrze utartej
masy dodac ubita piane z bialek i delikatnie wymieszac.
2. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Nakladac lyzka ciasto i smazyc placki
na rumiano, ale tylko z jednej strony. Druga strona powinna byc zaledwie
scieta. Przekladac placki do zaroodpornego naczynia strona usmazona do dolu.
Posypac cukrem, rodzynkami i czekolada. Placki ukladac jeden na drugim. Ostatnia warstwe ulozyc strona upieczona do gory. Wstawic do piekarnika na 10
min.
3. Przygotowac sos: rodzynki namoczyc w 200 ml wody. Po 10 min odsaczyc. 3 lyzki kremu waniliowego w proszku wymieszac z 50 ml mleka. Pozostale mleko zagotowac, dodac krem wymieszany z mlekiem i jeszcze raz zagotowac. Zdjac z
ognia, dodac cukier waniliowy, rodzynki i rum.
4. Gotowy biszkopt posypac cukrem waniliowym lub tarta czekolada. Podawac z
goracym sosem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 84.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności