<- Ciasteczka z daktyli i kaszy mannyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTECZKA Z ORZECHÓW ->

PDF Drukuj

Ciasteczka z orzechow wloskich

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4329 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min.
260 g orzechow wloskich,
60 g cukru pudru,
2 bialka.

1. Wybrac i odlozyc 12 najladniejszych orzechow.
2. Pozostale orzechy przepuscic przez maszynke, przelozyc do miski i wymieszac
z cukrem pudrem.
3. Bialka ubic, polaczyc z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszac.
4. Piec podgrzac do temp. 180żC. Brytfanne wysmarowac tluszczem. Odlozone
orzechy podzielic na polowki.
5. Lekko zmoczonymi rekoma uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki
ulozyc w brytfannie, w duzej odleglosci jedna od drugiej, aby sie nie zlepily. Na kazda kulke polozyc polowke orzecha.
6. Piec na ciemnozloty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechow wloskich mozna
uzyc zmielone migdaly.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
zarombiste
Nadesłał(a): n 2006-02-03 10:02:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności