Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3763 razy.
Czas przygotow. 1,5 godz.
300 g migdalow,
4 bialka,
200 g cukru pudru.
1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki, osuszyc. Przeciac na pol 25 migdalow i odlozyc, a reszte zemlec.
2. Bialka ubic na piane. Dodac cukier i ubijac na parze tak dlugo, az masa
zgestnieje. Zdjac z ognia, dalej ubijac, az masa ostygnie. Wymieszac ze
zmielonymi migdalami, przelozyc do rekawa cukierniczego, wyciskac na blache
wylozona folia aluminiowa lub pergaminem krazki o srednicy 3 cm.
3. Na kazdym krazku polozyc polowke migdala. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.
- Mase mozna rowniez nakladac na male oplatki. Do masy mozna dodac 1-2 lyzki
maki i 200 g czekolady utartej lub w proszku. Upieczone makaroniki mozna pokryc polewa kawowa lub czekoladowa.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 32.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach