<- Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkamiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK CYGAŃSKI ->

PDF Drukuj

Mazurek cyganski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3895 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
200 g maki,
100 g zmielonych migdalow bez skorki,
150 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
sok i skorka starta z cytryny.
Masa bakaliowa:
100 g rodzynkow,
100 g migdalow,
100 g daktyli,
100 g fig,
1 cytryna,
100 g smazonej skorki pomaranczowej,
100 g cukru pudru,
60 g maki,
3 jaja.

1. Maslo posiekac z maka. Dodac zmielone migdaly, zoltko, cukier puder, sok i
starta skorke z cytryny. Szybko zagniesc ciasto. Przykryc, odstawic na 30
min w chlodne miejsce.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, ulozyc na blasze posmarowanej maslem.
Piec 10-15 min w temp. 200żC. Gdy ciasto sie lekko zrumieni, wyjac, ochlodzic, nie zdejmujac z blachy.
3. Przygotowac mase: figi z rodzynkami oplukac, osuszyc. Z daktyli usunac pestki. Migdaly sparzyc, zdjac skorke. Wszystkie bakalie razem ze skorka pomaranczowa grubo posiekac.
4. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Polaczyc zoltka z bakaliami i sokiem z cytryny. Dodac make, ubita piane, delikatnie wymieszac.
5. Mase rozlozyc na podpieczonym spodzie. Piec ok. 20 min w temp. 160żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności