<- Mazurek JoannyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK KRUCHY Z KAIMAKIEM ->

PDF Drukuj

Mazurek kajmakowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4750 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
1 lyzka smietany,
sol.
Masa kajmakowa:
500 ml mleka,
100 g masla,
150 g cukru pudru,
1/2 laski wanilii.
Inne:
kandyzowane pomarancze i cytryny,
skorka pomaranczowa,
morele, migdaly, orzechy, czekolada do przybrania.

1. Z maki, masla, cukru, zoltka, smietany i szczypty soli szybko zagniesc kruche ciasto. Przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim kwadratowa forme, nakluc
widelcem. Piec 18-20 min w temp. 200-220żC.
3. Przygotowac mase: mleko zagotowac z wanilia, wanilie usunac. Do mleka wsypac
cukier puder, mieszajac gotowac, az masa zmniejszy sie do 1/3 pierwotnej objetosci. Zdjac z ognia, ucierajac ostudzic. Dodac miekkie maslo, utrzec na
jednolita mase.
4. Mase od razu rozlozyc na spodzie mazurka, gdyz kajmak szybko zastyga. Mazurek przybrac kandyzowanymi owocami, orzechami, migdalami i czekolada. Kroic
dopiero nastepnego dnia.
- Do masy mozna dodac lyzke karmelu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności