<- Mazurek polskiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek pomarańczowy 1 ->

PDF Drukuj

Mazurek pomaranczowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3377 razy.


Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
150 g maki,
100 g masla,
50 g cukru pudru,
1 zoltko,
1 lyzka smietany,
sol.
Masa pomaranczowa:
4 pomarancze,
1 cytryna,
150 g cukru pudru,
100 g migdalow.

1. Z maki, masla, cukru, zoltka, smietany i szczypty soli szybko zagniesc kruche ciasto. Przykryc, wlozyc do lodowki na 30 min.
2. Ochlodzone ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim okragla forme, nakluc widelcem. Piec 18-20 min w temp. 200-220żC.
3. Przygotowac mase: pomarancze dokladnie umyc, sparzyc, osuszyc. Z 3 pomaranczy zetrzec skorke i wycisnac sok. Pozostala pomarancze pokroic razem ze
skorka w plasterki, usunac pestki, odlozyc. Wycisnac sok z cytryny.
4. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc, zemlec. Wszystkie skladniki, oprocz
pokrojonej w plasterki pomaranczy, wlozyc do garnka, gotowac na malym ogniu
tak dlugo, az masa zgestnieje.
5. Do masy wlozyc plasterki pomaranczy, gotowac jeszcze 3 min. Goraca mase rozlozyc na powierzchni mazurka, odstawic do ostygniecia.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności