<- NapoleonLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNapoleonka 2 ->

PDF Drukuj

Napoleonka 1

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6344 razy.


Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto francuskie:
250 g maki,
250 g masla,
125 ml zimnej wody,
1 lyzeczka octu,
sol.
Krem:
500 ml mleka,
6 zoltek,
100 g cukru pudru,
30 g maki kartoflanej,
1/2 laski wanilii.
Inne:
cukier puder do posypania ciastek.

1. Przygotowac ciasto: do przesianej maki dodac sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 4 mm. Wyciac z ciasta 2 prostokaty wielkosci
blachy. Piec 15-20 min w temp. 220-240żC.
3. Przygotowac krem: mleko gotowac z wanilia 10 min, wanilie usunac. Zoltka
utrzec z cukrem, dodac make i mieszajac dolewac powoli gorace mleko. Gotowac
na malym ogniu, nie przerywajac mieszania. Krem najpierw zgestnieje, a potem
stanie sie nieco rzadszy. Wtedy zdjac z ognia i ostudzic. Na jeden blat z
ciasta wylac krem i przykryc drugim blatem. Gdy krem zastygnie, pociac nozyczkami gorny blat na kwadraty o boku 7 cm. Nastepnie ostrym nozem pokroic
mase i dolny blat zgodnie z liniami ciecia gornego blatu. Posypac cukrem pudrem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
ten krem jest .... jakby to powiedziec dziwny i mało podobny do takiego jak maja napoleonki ;/
Nadesłał(a): X 2006-04-14 14:04:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności