Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4116 razy.
Czas przygotow. 5 godz.
Ciasto:
500 g maki,
250 ml mleka,
60 g drozdzy,
120 g cukru,
100 g masla,
4 zoltka,
skorka cytrynowa,
wanilia,
100 g rodzynkow,
sol.
Masa orzechowa i masa migdalowa:
po 200 g orzechow wloskich i migdalow,
po 200 g cukru pudru,
po 2 bialka,
wanilia.
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smazonej skorki pomaranczowej,
600 g konfitur (z wisni lub rozy).
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta,
tluszcz i maka do formy.
1. Drozdze rozetrzec z 1 lyzka cukru i cieplym mlekiem. Dodac 150 g maki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn w cieple miejsce do wyrosniecia. Po 1
godz do rozczynu dodac zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta maki, sol i
skorke cytrynowa. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, dodac oplukane i osuszone rodzynki, starta wanilie, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Zemlec orzechy i utrzec z cukrem pudrem, 2 bialkami i wanilia. Migdaly (bez
skorki) zemlec, utrzec z cukrem, bialkami i wanilia. Konfitury osaczyc, podsuszyc w piekarniku. Bakalie pokroic w paseczki.
3. Ciasto podzielic na 3 czesci. Jedna czesc ulozyc w natluszczonej i posypanej
maka formie, rozciagnac na cale dno i czesciowo na boki. Rozlozyc mase migdalowa, a na niej polowe bakalii. Przykryc warstwa ciasta, na niej rozsmarowac mase orzechowa, na tym ulozyc reszte bakalii, nakryc pozostalym ciastem,
odstawic do wyrosniecia.
4. Wyrosniete ciasto posmarowac jajem roztrzepanym w lyzce wody. Piec ok. 1
godz w temp. 180-200żC. Po ostudzeniu mozna polukrowac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 37 "Ciasta i ciasteczka I", strona 64.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach